Ideale vandaag!

Schoonloopmat bij inkom houdt 90% vuil tegen!

Schoonloopmat bij inkom houdt 90% vuil tegen!

“Je hebt maar één kans op een goede eerste indruk”, dat is een waarheid als een koe. Antivuilmatten huren is de boodschap. De eerste blik die de klant in een winkel werpt bepaalt voor een groot stuk een al dan niet goede indruk. De vloer verschilt op één gebied alvast grondig van de rest van de winkel: ’s ochtends de winkel openen met een propere vloer biedt geen garantie voor de rest van de dag… en daar zijn de klanten zelf een beetje verantwoordelijk voor. Een droog- of schoonloopmat brengt soelaas…

Waarom een schoonloopmat?

Uitstraling

De uitstraling van een winkel of entree wordt door verschillende factoren beïnvloed. Netheid is er zeker één van. De eerste bezoeker van de dag kan de vloer al meteen vuil maken en dan worden de geleverde inspanningen bij de volgende bezoeker onzichtbaar.

Besparen op werk

Voortdurend rondlopen met een dweil of mop is een mogelijkheid maar het maakt geen goede indruk en bovendien is het enorm arbeidsintensief. Een schoonloopmat bij de ingang vermindert het risico op binnenkomend vuil drastisch en vermijdt onder meer dat men herhaaldelijk moet schoonmaken.

Gezondheid

Een belangrijk hygiënisch aspect: hoe meer vuil men kan tegenhouden aan de ingang, hoe minder rondvliegende stofdeeltjes er in de winkel of het gebouw aanwezig zijn. Gezonde lucht vermindert de kans op ziekteverzuim. Matten verhuurders maken zich sterk dat meer dan 90% van het vuil aan de ingang kan worden tegengehouden door het huren van droogloopmatten.

 Soorten matten

De twee belangrijkste materialen waaruit schoonloopmatten worden vervaardigd zijn katoen en  nylon. Alle huurmatten hebben een zware rubberen antislip bodem wat het risico op schuiven of uitglijden zo goed als uitsluit. Bij professionele matten verhuurders kan u ook deurmatten op maat bestellen of matten voor een verzonken vloerkader. Katoenen droogloopmatten of nylon antistofmatten hebben een verschillende werking waardoor de toepassingen verschillen.

Katoenen droogloopmatten

Katoen is een natuurlijke vezel die zeer makkelijk vuil en vocht absorbeert. Over deze antivuilmat wandelen volstaat opdat de mat het vuil zou opnemen. Het lichaamsgewicht duwt de schoenzool in de katoenen vezels waarna als het ware de katoen alle vuil en vocht opneemt zoals een “handdoek”. Een kwaliteitsvolle katoenen droogloopmat bevat 1050gram katoen per m² en is behandeld met een biologische vuilvangzeep. Deze behandeling houdt de mat minuscuul vochtig waardoor ze als een magneet het vuil aantrekt.

Cat Anti Vuilmatten Katoenen Droogloopmat 0

Sinds 2010 zijn er ook experimenten om deze katoenen vezel te vervangen door microvezel of polyester. Doch blijft de 100% zuiver katoenen droogloopmat het beste presteren in alle testen.

Nylon antistofmatten

Terwijl de werking van katoen absorberend is, heeft nylon een borstelende werking. Het vuil aan de schoenen wordt door getorste nylon borsteltjes van de schoenzool geveegd. Het vuil zoals zand en droog stof valt als het ware tussen de rechtopstaande vezels en wordt daar bewaard tot de volgende service beurt.

Cat Anti Vuimatten Nylon Doorloopmat 4

Toepassing

In het overgrote deel van winkels en gebouwen liggen katoenen huurmatten. Deze droogloopmatten dienen voor plaatsen waar vocht, olie, vetten, stof en zand de vloer bedreigen. Hierdoor zijn ze ook geschikt voor garages, industriële ingangen en zeer druk bezochte handelszaken.

Nylon matten bieden vooral bescherming tegen stof en zand maar houden bijna geen vocht of vetten tegen omdat hun vezels geen absorptie vermogen hebben. Deze antistofmat blijft wel een mooi uitzicht behouden omdat het vuil naar benden zakt tussen de high twist nylon garen. Je legt deze antistofmat best op plaatsen waar veel zand aanwezig is.

Kleuren en maten

Algemeen

Wat kleuren betreft vinden we bij een professionele mattenverhuurder dikwijls een toereikend aantal standaard kleuren zodat het mogelijk moet zijn om bij iedere winkelinrichting of kantoorgebouw een passende schoonloopmat te vinden. Er zijn een aantal standaard formaten bij maar matten op maat zijn ook mogelijk. Vaak terugkerende formaten zijn 75x85, 80x120, 85x150, 85x300, 120x180, 120x240, 150x250cm. Bij een deurmat op maat wordt de mat volgens het formaat van de vloermatkader op maat gemaakt.

Welke maat kiezen

De maat die men kiest kan bepaald worden door zowel functionele als esthetische redenen. Over esthetiek gaan we niet uitweiden. Wat functionaliteit betreft bestaat er alvast één gouden regel: de antivuilmat moet met beide voeten worden belopen. Ze mag dus niet te klein zijn. Zorg er dus voor dat de bezoeker sowieso op de schoonloopmat moet lopen. De ervaring leert immers dat de grote meerderheid (jammer genoeg) zijn voeten niet veegt. Een voldoende grote mat lost dit probleem op. Die stelregel maakt dat de schoonloopmat van 85x150cm in veel gevallen een goed “vuilvang” effect heeft ze is dus een heel populaire inloopmat.

Bedrukte matten of logomatten

Personaliseren kan zowel in de verhuurmarkt als de verkoopmarkt. Zowat elke professionele schoonloopmatten leverancier kan uw tekening of logo op matten printen. Met personaliseren bedoelen we in de eerste plaatse dat de winkel of het bedrijf zijn naam of logo op de deurmat laat plaatsen. Voorbeelden zijn matten met een apotheek logo. Of bedrukte matten met het logo van een supermarkt of andere winkel keten.

Daarnaast zijn er ook signalisatie matten. Deze bedrukte deurmatten kunnen zeer algemene boodschappen bevatten zoals een welkomstwoord of een niet roken zone. In die zin wordt het mogelijk te communiceren met gepersonaliseerde bedrukte matten.

Cat Anti Vuimatten Nylon Doorloopmat Logo 0    Cat Anti Vuimatten Nylon Doorloopmat Logo 1

Kopen of huren?

Dat is de vraag waar zoveel mensen mee zitten. Voor de belangrijkste aanbieders van schoonloopmatten is er geen twijfel. “Huur” matten is de boodschap. Het is absurd om een schoonloopmat te kopen wegens verschillende redenen. Neem een service module om volgende redenen.

De service module

Dienstverleners verkopen geen matten maar verlenen een dienst: een matten service. Die houdt in het leveren en vervangen van anti-vuilmatten. Het belang van het vervangen (of reinigen) wordt wel eens onderschat. Een droogloopmat of schoonloopmat die niet proper is functioneert gewoon niet meer. Zelfs een beetje uitkloppen of stofzuigen helpt nauwelijks. Matten dienstverleners hebben daarvoor speciale reinigingstechnieken en machines. Zelfs voor gepersonaliseerde matten of logomatten is een service systeem mogelijk. Zo wordt de logomat dubbel geproduceerd waarbij 1 bedrukte logomat bij de klant aanwezig is terwijl de andere in de wasserij gewassen wordt.

Matten Service  2013 MG 2672bng

Vervanging

Om de juiste frequentie te bepalen hebben de spelers een eenvoudige werkwijze bedacht. Er wordt een schoonloopmat 2 weken op proef geplaatst en na de periode kan er worden vastgesteld hoe vuil de antivuilmat is. Zo wordt de ideale wisselfrequentie voor de matten bepaald. In vele gevallen worden de huurmatten om de 2 weken gewisseld. Wekelijks of 4 wekelijks zijn echter ook voorkomende wissel frequenties voor schoonloopmatten.

De prijs

Ook de kostprijs neigt in het voordeel van het huren van matten. Sommige mensen denken dat ze beter kunnen kopen doch vergeten ze de kosten van het onderhoud en herstellingen te rekenen. Om dan nog niet te praten over de tijd die men beter in commerciële activiteiten voor de winkel of aan het bedrijf spendeert.

Een voorbeeld. Als we bij de populaire katoenen droogloopmat van 85x150cm blijven is de vergelijking snel gemaakt. In aankoop kost zo een professionele antivuilmat gemiddeld 100€. In verhuur bedraagt de prijs gemiddeld 8€ per 2 wekelijkse service beurt. Bij 24 servicebeurten per jaar (als u 2x vakantie neemt) komt dat op 192€ wat dus duurder is. Maar als men de aangekochte antivuilmat zelf gaat of laat reinigen kost dat makkelijk 15€ per wasbeurt. Aan diezelfde 24 vervangingen komt het totale bedrag op 360€ per jaar. En als de antivuilmat versleten is moet de men zich een nieuwe aanschaffen.

Het gekke is dat sommigen dan willen besparen op het reinigen van matten en ze langer gaan laten liggen. En dat laatste, zoals eerder uitgelegd, heeft totaal geen zin.

bron: L. Janssens

Wil je dit artikel delen?

Lees meer interessante artikels die u misschien ook boeien?

Beknibbel niet op je schoonloopmatten

Schoonloopmatten zijn onmisbaar voor elke bedrijf. Daarop beknibbelen is dan ook absoluut uit den boze. Investeer in een goede partner die nette en absorberende matten levert. Dat is goed voor het imago van het bedrijf én het is beter voor de vloeren en gezondheid van uw medewerkers.

Ideale droogloopmatten houden het schoon en veilig!

De herfst is begonnen. Vuile en natte vloeren maken de inkom ondertussen onveilig en "vies". Heb je graag een mooie en schone vloer? Probeer dan gratis onze Ideale droogloopmatten, ze houden het schoon!

Nieuwe zuinige droogkast 1000kg per uur!

Sinds maandag 15/10/18 hebben we een nieuwe zuinige droogkast in gebruik waar we ongeveer 500kg per 30 minuten in kunnen drogen. Bedankt team Sensotechnics, Triveneta en Blömer Textiles voor de samenwerking.

Nieuws overzicht